VARNOST

Za nadzor omrežja uporabljamo centralni nadzorni sistem, ki omogoča 24/7 spremljanje dogajanja na strežniškem in omrežnem delu. S tem lahko pro-aktivno spremljamo spremembe in obveščamo uporabnika o doseženih kapacitetah, saj na ta način lahko podjetje nemoteno posluje. Varnost omrežja, bi morala biti visoka prioriteta vsake organizacije, ki dela z omrežnimi podatki in sistemi. Poleg zaščite sredstev in integritete podatkov pred zunanjimi zlorabami lahko omrežna varnost tudi učinkoviteje upravlja omrežni promet, izboljša zmogljivost omrežja in zagotovi varno izmenjavo podatkov med zaposlenimi in viri podatkov. Varnost omrežja je širok pojem, ki zajema številne tehnologije, naprave in procese. V najpreprostejšem izrazu je niz pravil in konfiguracij, namenjenih zaščiti integritete, zaupnosti in dostopnosti računalniških omrežij in podatkov z uporabo programske in strojne tehnologije. Vsaka organizacija, ne glede na velikost, industrijo ali infrastrukturo, potrebuje določene rešitve za nadzor in varnost omrežja, da jo zaščiti pred vedno večjo prisotnostjo kibernetskih groženj danes.

Današnja omrežna arhitektura je zapletena in se sooča z okoljem groženj, ki se vedno spreminja, in napadalci, ki vedno poskušajo najti in izkoristiti ranljivosti. Te ranljivosti lahko obstajajo na številnih področjih, vključno z napravami, podatki, aplikacijami, uporabniki in lokacijami. Zaradi tega je danes v uporabi veliko orodij in aplikacij za upravljanje omrežne varnosti, ki obravnavajo posamezne grožnje in izkoriščanja ter tudi neskladnost z zakonodajo. Če lahko le nekaj minut izpadov povzroči obsežne motnje in ogromno škodo na koncu in ugledu organizacije, je nujno, da se ti zaščitni ukrepi sprejmejo in implementirajo v vaše podjetje.

Izpad omrežja je ena najhujših nočnih mor vsakega skrbnika omrežja. Rešitve za nadzor omrežja lahko podjetjem pomagajo preprečiti izpad, preden se to zgodi. Orodje za nadzor omrežja bo počistilo vaše omrežje zaradi kakršnega koli sumljivega delovanja, ki kaže, da se bo kmalu izpadel. Če naprava ali del vašega omrežja zaostaja v delovanju, bo rešitev za spremljanje zaznala težavo in vas na to opozorila.

Zagotavljanje kibernetske varnosti v organizacijah pomeni odkrivanje ranljivosti IT sistemov, preprečevanje vdorov in kibernetskih groženj ter splošen dvig ravni računalniške varnosti s pomočjo elektronskega podpisovanja, ustreznega ustvarjanja in hranjenja kriptografskih ključev za šifriranje, uvajanje dvo-faktorskega overjanja in drugo. Podjetja, ki so žrtev kibernetskih napadov, se pogosto znajdejo pohabljena od znotraj, ne morejo nuditi storitev ali učinkovito zadovoljiti potreb strank. Podobno imajo omrežja pomembno vlogo v notranjih procesih podjetja, in ko se pojavijo napadi, se ti procesi lahko ustavijo, kar dodatno ovira zmožnost organizacije za poslovanje ali celo nadaljevanje standardnega poslovanja.

Današnje grožnje se nenehno spreminjajo, od napadov ”distribuiranih zavrnitev storitve” (DDoS) do odkupne programske opreme, obseg in prefinjenost kibernetskih napadov ne kažejo znakov upočasnitve, prav zato je izredno pomembna kibernetska varnost podjetja. Vse organizacije potrebujejo varnost omrežja, saj lahko že manjše motnje v omrežni infrastrukturi, povzročijo škodo ugledu organizacije, rezultatom ali celo dolgoročni sposobnosti preživetja. Katastrofalni kibernetski napadi, ki se pogosto začnejo kot na videz benigni vdori, ki jih neustrezna orodja za zaščito omrežja niso uspela ujeti, lahko prisilijo organizacije, da plačajo visoke globe in celo za vedno zaprejo vrata.

Protivirusna zaščita, ščiti vaš računalnik pred zlonamerno programsko opremo in kibernetskimi napadi. Protivirusna programska oprema gleda podatke – spletne strani, datoteke, programsko opremo, aplikacije -, ki potujejo po omrežju do vaših naprav. Išče znane grožnje in spremlja vedenje vseh programov ter označuje sumljivo vedenje. Poskuša čim hitreje blokirati ali odstraniti zlonamerno programsko opremo. Protivirusna zaščita je bistvena glede na vrsto kibernetskih groženj, ki se nenehno pojavljajo.

Če nimate nameščene zaščitne programske opreme, bi lahko tvegali, da prejmete virus ali pa bi bili tarča druge zlonamerne programske opreme, ki lahko ostane neopažena in povzroči opustošenje v računalniku in mobilnih napravah. Podjetja vsakodnevno uporabljajo računalnike, zato je najpomembnejše, da imajo zadostno zaščito pred virusi. Računalniški virusi so bolj izpopolnjeni in škodljivi kot kdaj koli prej; virus lahko poškoduje računalnik do te mere, da postane neuporaben. Virus ima različne vrste funkcij, od počasnega delovanja računalnika do poškodovanja delov sistema, kraje osebnih podatkov ali pošiljanja nepooblaščenih sporočil. Računalniški virusi naj bi vsako leto povzročili milijardno gospodarsko škodo zaradi okvar sistema, uničenje podatkov, kraje podatkov in povečanja stroškov vzdrževanja.

Požarni zid za podjetja je en izmed osnovnih načinov varovanja podjetja na področju informacijske varnosti pred nevarnostjo s strani zunanjih omrežij – Internet. Požarni zid za podjetja je lahko izdelan v obliki namenske strojne opreme ali pa realiziran v obliki programske opreme, ki jo naložimo na obstoječ računalnik. Požarni zid ščiti pred vdori, virusi in drugimi morebitnimi težavami, ki lahko omrežje napadejo oziroma okužijo prek interneta. Poznamo tako strojne kot programske požarne zidove, njihovo toleranco oziroma prepustnost pa določa sistemski administrator.

Požarni zid bo aktivno iskal znane viruse, e -poštna sporočila z lažnim predstavljanjem in neželeno pošto ter jih blokiral, preden pridejo v vaše podjetje. Ko je računalnik na spletu, se spremljajo vsi vhodni ali izhodni podatki, da se preveri, ali so varni. Če se požarni zid odloči, da ni varen, se podatki blokirajo, podrobnosti pa se zabeležijo. Kar je blokirano in kaj je dovoljeno, se nenehno posodablja. Ukrepi, kot so posodabljanje programske opreme in protivirusnih programov ter usposabljanje osebja, so zagotovo v pomoč pri preprečevanju napadov. Kar pa zadeva kibernetsko varnost, več slojev boste uporabili, tem bolje. Zato podjetja potrebujejo močno rešitev požarnega zidu.

Penetracijski test, imenovan tudi etično vdiranje, je tehnika kibernetske varnosti, ki jo organizacije uporabljajo za prepoznavanje, testiranje in poudarjanje ranljivosti v svoji varnostni drži. Penetracijski test pogosto izvajajo etični hekerji, ti posnemajo strategije in dejanja napadalca, da bi ocenili vdor v računalniške sisteme, omrežje ali spletne aplikacije organizacije. Organizacije lahko penetracijski test uporabijo tudi, da preverijo svojo skladnost s predpisi o skladnosti.

Etični hekerji so strokovnjaki za informacijsko tehnologijo, ki s pomočjo hekerskih metod pomagajo podjetjem pri prepoznavanju možnih vstopnih točk v njihovo infrastrukturo. Z uporabo različnih metodologij, orodij in pristopov lahko podjetja izvedejo penetracijski test, da preizkusijo prednosti in slabosti svojih obstoječih varnostnih sistemov. Penetracija se v tem primeru nanaša na stopnjo, do katere lahko hipotetični heker prodre v ukrepe in protokole kibernetske varnosti organizacije.