PROTIVIRUSNA ZAŠČITA

Zagotavljanje kibernetske varnosti v organizacijah pomeni odkrivanje ranljivosti IT sistemov, preprečevanje vdorov in kibernetskih groženj ter splošen dvig ravni računalniške varnosti s pomočjo elektronskega podpisovanja, ustreznega ustvarjanja in hranjenja kriptografskih ključev za šifriranje, uvajanje dvofaktorskega overjanja in drugo. Če je virus napadel vaš sistem, ga lahko prenesete na vse, ki so v istemu omrežju ali s komur komunicirate preko okuženega računalnika. Torej, če želite zaščititi svoj računalniški sistem in računalnike svojih znancev, razmislite o nakupu rešitve kot je antivirusna zaščita.

Protivirusna zaščita je zasnovana za odkrivanje, preprečevanje in ukrepanje proti zlonamerni programski opremi v vašem računalniku, vključno z virusi. Tudi če ste pametni pri uporabi računalnika, da se izognete stiku z virusom, je protivirusna zaščita je bistven del dobre varnostne strategije. Računalniški virus sledi postopku, podobnemu virusu gripe, saj je zasnovan tako, da se širi od gostitelja do gostitelja in se lahko razmnožuje. Toda z bolj tehničnega vidika so računalniški virusi vrsta zlonamerne kode ali programa, ki spreminja način delovanja računalnika in je namenjen širjenju med računalniki z vstavljanjem lastne kode v računalniške programe.

Zakaj protivirusna zaščita?

Antivirunsa zaščita zagotavlja zaščito v realnem času, ki lahko zaščiti vaše naprave pred dohodnimi grožnjami; redno pregledujte celoten računalnik za znane grožnje in zagotavljajte samodejne posodobitve; ter prepoznati, blokirati in izbrisati zlonamerne kode in programsko opremo.

Ker se zdaj veliko dejavnosti izvaja na spletu in se nenehno pojavljajo nove grožnje, je bolj kot kdaj koli prej namestiti zaščitni protivirusni program. Na srečo je danes antivirusna zaščita na trgu  zelo nasičena in lahko izbirate med veliko različnimi ponudniki.

Virus ima različne vrste funkcij, od počasnega delovanja računalnika do poškodovanja delov sistema, kraje osebnih podatkov ali pošiljanja nepooblaščenih sporočil. Računalniški virusi naj bi vsako leto povzročili milijardno gospodarsko škodo zaradi okvar sistema, uničenje podatkov, kraje podatkov in povečanja stroškov vzdrževanja.

Razlogi za nastanek virusov so lahko različni. Virusi se lahko uporabijo celo za oddaljeni nadzor nad računalnikom ali celo poškodujejo računalniške sisteme, kar lahko uporabijo konkurenčni poslovni subjekti za uničenje konkurence.

Protivirusna zaščita je bistvena za vsako podjetje, ki želi zaščititi svoje podatke in računalniške sisteme pred poškodbami. Antivirusna zaščita je kot varnostna oseba na vratih, ki nezaželenim osebam preprečuje vstop. Preprečevanje je veliko učinkovitejše od zdravljenja, zato je bolje imeti vzpostavljen sistem za odkrivanje in preprečevanje virusnih napadov, kot pa porabiti čas in denar za popravilo okuženih strojev.

Kako deluje antivirusna zaščita?

Protivirusna zaščita deluje v ozadju in preveri vsako datoteko, ki jo odprete, in jo primerja z znanimi virusi in drugimi vrstami zlonamerne programske opreme; to vam bo pomagalo preprečiti okužbo vašega računalnika. Protivirusni programi izvajajo tudi sistemske preglede, da se prepriča, da na vašem računalniku ne mirujejo virusi. Če vaša protivirusna programska oprema naleti na podpis virusa ali druge zlonamerne programske opreme, bo zaustavila izvajanje te datoteke in jo postavila v karanteno, kjer jo bo samodejno izbrisala ali pa jo lahko zaženete, če ste prepričani, da gre za lažno zaznavanje.

poraba varnostnih rešitev začne delovati tako, da preveri vaše računalniške programe in datoteke glede na bazo podatkov znanih vrst zlonamerne programske opreme. Ker hekerji nenehno ustvarjajo in razširjajo nove viruse, pregleduje tudi računalnike glede možnosti novih ali neznanih groženj zlonamerne programske opreme.

Običajno bo večina programov uporabljala tri različne naprave za odkrivanje: specifično zaznavanje, ki identificira znano zlonamerno programsko opremo; splošno odkrivanje, ki išče znane dele ali vrste zlonamerne programske opreme ali vzorce, ki so povezani s skupno kodno zbirko; in hevristično detekcijo, ki išče neznane viruse z identifikacijo znanih sumljivih datotečnih struktur. Ko zaščita najde datoteko, ki vsebuje virus, jo običajno postavi v karanteno in/ali označi za izbris, s čimer postane nedostopna in odstrani tveganje za vašo napravo.

Poleg tega bi lahko bil s poslovnega vidika vaš ugled ogrožen, če virus razkrije osebne podatke odjemalcev ali pošlje nezaželena e -poštna sporočila vašim stikom v poskusu širjenja virusa.

Protivirus in programska oprema za zaščito računalnika so zasnovani tako, da ocenjujejo podatke, kot so spletne strani, datoteke, programska oprema in aplikacije, da pomagajo najti in čim hitreje odstraniti zlonamerno programsko opremo.

Kaj je protivirusna zaščita?

Prvotno je bila protivirusna zaščita odvisna od zaznavanja na podlagi podpisov za označevanje zlonamerne programske opreme. Protivirusni programi so odvisni od shranjenih virusnih podpisov – edinstvenih nizov podatkov, ki so značilni za znano zlonamerno programsko opremo. Antivirusna zaščita uporablja te podpise za prepoznavanje, kdaj naleti na viruse, ki so jih že identificirali in analizirali varnostni strokovnjaki.

Zlonamerna programska oprema, ki temelji na podpisu, ne more zaznati nove zlonamerne programske opreme, vključno z različicami obstoječe zlonamerne programske opreme. Zaznavanje na podlagi podpisov lahko zazna nove viruse samo, če je definicijska datoteka posodobljena z informacijami o novem virusu.

Potencialno sumljivo vedenje zazna kot sumljive dejavnosti in na podlagi teh opazovanj sklepa o zlonamernem namenu. Na primer, koda, ki poskuša izvesti nepooblaščena ali nenormalna dejanja, bi pomenila, da je objekt zlonameren ali vsaj sumljiv. Nekateri primeri vedenja, ki lahko signalizirajo nevarnost, vključujejo spreminjanje ali brisanje velikega števila datotek, spremljanje pritiskov tipk, spreminjanje nastavitev drugih programov in oddaljeno povezovanje z računalniki.