MICROSOFT AZURE DEVOPS

Fleksibilna in varna storitev računalništva, ki temelji na oblaku. Ustvarjena je za gradnjo, testiranje, uvajanje in upravljanje aplikacij ter storitev (hibridne, on-premise ali oblačne) prek podatkovnih centrov, ki jih upravlja Microsoft. Podpira ne le številne različne programske jezike, orodja in ogrodja, ampak tudi programsko opremo in sisteme, ki so specifični za Microsoftove programe.

Kaj je Microsoft Azure?

Microsoft Azure je javna platforma za računalništvo v oblaku. Zagotavlja veliko storitev v oblaku, vključno z računalništvom, analitiko, shranjevanjem in omrežjem. Uporabniki lahko izbirajo med temi različnimi storitvami za razvoj in obseg novih aplikacij ali za zagon že obstoječih v javnem oblaku.

Platforma Azure ponuja orodja, ki podpirajo vse panoge in ji s tem želi pomagati pri obvladovanju izzivov in izpolnjevanju njihovih organizacijskih ciljev. To uporabnikom omogoča fleksibilnost pri uporabi želenih orodij in tehnologij. Microsoft Azure ponuja širi različne oblike računalništva v oblaku: infrastrukturo kot storitev (IaaS), platformo kot storitev (PaaS), programsko opremo kot storitev (SaaS) in pa možnost brez strežnika. Microsoft Azure svoje storitve obračunava po načelu »pay as you go« kar pomeni, da naročnik vsak mesec prejme račun, kjer so obračunani samo določeni vire, ki so jih uporabili.

Vsebuje: – Gostovanje e-pošte z nabiralniki velikosti 50 GB ter e-poštnim naslovom domene po meri.
– Namizne različice aplikacij sistema Office 365: Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote (ter Access in Publisher samo za računalnike s sistemom Windows).
– Spletna različica Worda, Excela in PowerPointa.
– Ena licenca velja za 5 telefonov, 5 tabličnih računalnikov in 5 računalnikov s sistemom Windows ali računalnikov Mac na uporabnika.
– Shramba datotek in skupna raba z 1 TB shrambe v storitvi OneDrive.
– Intranet za celotno podjetje in spletna mesta skupine s SharePointom
– Spletna srečanja in videokonference za največ 250 ljudi.
– Središče za skupinsko delo za povezovanje vaših skupin s storitvijo Microsoft Teams.
– Poskrbite, da vas bodo opazili, in negujte odnose s strankami z aplikacijo Outlook Customer Manager.
– Izboljšajte vodenje podjetja s storitvijo Microsoft Bookings.
– Upravljajte opravila in skupinsko delo s storitvijo Microsoft Planner.
– Upravljanje urnikov in vsakodnevnih opravkov osebja s storitvijo Microsoft StaffHub.
– Podpora po telefonu in v spletu 24-ur na dan, 7 dni v tednu
– Tehnična podpora in pomoč na daljavo (telefon, ePošta, oddaljen dostop)

Delovanje Microsoft Azure

Ker je Microsoft Azure sestavljen iz različnih ponudb storitev so primeri njegove uporabe zelo raznoliki, najbolj priljubljena je zagon navideznih strojev ali mikro storitev v oblaku. Ti računalniški viri lahko gostijo infrastrukturne komponente, kot so strežniki (DNS), storitve Windows server – kot so internetne informacijske storitve (IIS) ali pa aplikacije tretjih oseb, prav tako pa podpira uporabo drugih operacijskih sistemov kot je Linux.

Microsoft Azure se pogosto uporablja tudi kot platforma za gostovanje baz podatkov v oblaku. Ponuja brezstrežniške relacijske baze podatkov, kot je Azure SQL in nerelacijske baze podatkov kot je NoSQL. Platforma se pogosto uporablja tudi za varnostno kopiranje in obnovitev podatkov po nesreči. Številne organizacije uporabljajo shranjevanje Azure kot arhiv, da bi izpolnile svoje dolgoročne zahteve po hrambi podatkov.

Preberite si več o storitvah v oblaku ki jih ponuja Azure:

 • Računalništvo; uporabniku omogočajo uvajanje in upravljanje različnih navideznih računalnikov in vsebnikov, ter podpirajo oddaljen dostop do aplikacij. Računalniška sredstva ustvarjena v oblaku Azure je mogoče konfigurirati tako z javnimi in zasebnimi IP naslovi, odvisno od tega ali mora biti vir dostopen zunanjemu svetu.
 • Mobilne naprave; storitve pomagajo razvijalcem pri izdelavi aplikacij v oblaku za mobilne naprave. Zagotavljajo storitve obveščanja, podporo za zaledna opravila, orodja za vgradnjo vmesnikov aplikacijskih programov (API) itd.
 • Splet; storitve podpirajo razvoj in uvajanje spletnih aplikacij, ponujajo funkcije za iskanje, dostavo vsebine, upravljanje API-jev, obveščanje in poročanje.
 • Skladiščenje; razširljivo shranjevanje v oblaku za strukturirane in nestrukturirane podatke. Podpira velike podatkovne projekte, trajno shranjevanje in arhivsko shranjevanje.
 • Analitika; storitve zagotavljajo analitiko in shranjevanje ter funkcije za analitiko v realnem času, podatkovna jezera, strojno učenje, poslovna inteligenca itd.
 • Omrežje; storitve vključujejo navidezna omrežja, namenske povezave in prehode ter storitve za upravljanje in diagnostiko prometa, gostovanje DNS in zaščito omrežja s pomočjo DDOS.
 • Integracija; omogoča varnostno kopiranje strežnika, obnovitev spletnega mesta in povezovanje zasebnih in javnih oblakov.
 • Identiteta; samo pooblaščeni uporabniki lahko dostopajo do storitev Azure in pomagajo zaščititi šifrirne ključe in druge občutljive podatke v oblaku. Storitve vključujejo podporo za Azure Directory in večfaktorsko preverjanje prisotnosti (MFA).
 • DevOps; skupina storitev, ki ponuja orodja za projekte in sodelovanje. DevOps Azure, olajša procese razvoja programske opreme DevOps. Ponuja tudi funkcije za diagnostiko aplikacij, integracije orodij DevOps Azure. DevOps Azure je neke vrste zmes razvoja in operacij, je združenje ljudi, procesov in tehnologije za nenehno zagotavljanje rešitev in dodane vrednosti strankam. Omogoča, da se prej ločeni oddelki in vloge v njih (razvoj, IT, varnost…) usklajujejo, sodelujejo pri izdelavi boljših in zanesljivejših izdelkov. Z uvedbo DevOps Azure skupaj s praksami in orodji, ki jih storitev ponuja ekipe pridobijo zmožnost, da se bolje odzovejo na potrebe strank in s tem povečajo zaupanje, ki omogoča doseg zastavljenih poslovnih ciljev. DevOps Azure vpliva na življenjski cikel aplikacije v vseh fazah načrtovanja, razvoja, dostave in delovanja. Vsaka faza je odvisna od druge, in vsaka vloga je do neke mere vključena v vsako fazo.
 • Razvoj; pomoč razvijalcem pri delitvi kode, preizkušanje aplikacij, Azure podpira vrsto programskih jezikov kot so JavaScript, PPython, .NET in drugi. Orodja v tej kategoriji vključujejo tudi podporo za DevOps Azure, komplete za razvoj programske opreme (SDK) in blockchain.
 • Varnost; storitve imajo zmogljivost za prepoznavanje in odzivanje na varnostne grožnje ter upravljanje drugih občutljivih sredstev.
 • Umetna inteligenca in strojno učenje; širok nabor storitev, ki jih razvijalci lahko uporabljajo za vnašanje umetne inteligence, strojnega učenja in kognitivnih računalniških zmogljivosti v aplikacije in nabore podatkov.
 • Baze podatkov; kategorija vključuje različne baze podatkov kot storitev za SQL in NoSQL ter druge primerke kot sta Azure Comos DB in Azure Database. Vključuje tudi podporo za skladiščenje podatkov in druge funkcije.
 • Migracija; zbirka orodij, ki pomaga podjetjem oceniti stroške selitve delovne obremenitve in dejansko izvesti selitev iz lokalnih podatkovnih centrov v oblak Azure.
 • Upravljanje; storitve vsebujejo vrsto orodij za varnostno kopiranje, obnovitev, skladnost, avtomatizacijo, razporejanje in spremljanje, ki skrbniku olajšajo pri upravljanju uvajanja Azure.
 • Blockchain; storitev Azure Blochain omogoča, da se pridružite konzorciju blockchain ali ustvarite svojega.

Zgodovina nastanka Microsoft Azure

Microsoft je leta 2008 prvič predstavil svoje načrte za uvedbo storitve računalništva v oblaku, imenovano Windows Azure. Testne različice so bila na voljo za predogled že prej, v začetku leta 2010 pa so izdelek privedli do lansiranja. Zgodnja različica storitev je precej zaostajala za bolj uveljavljenimi ponudniki kot je AWS, vendar so svoj portfelj še naprej razvijali in tako je njihova rešitev kmalu podpirala vse večjo bazo programskih jezikov, orodij in operacijskih sistemov. V letu 2014 je Microsoft spoznal, da računalništvo v oblaku sega nad operacijski sistem Windows, zato storitev preimenujejo v Microsoft Azure.