POŽARNI ZID ZA PODJETJA

Definicija požarnega zidu se lahko od enega vira do vira nekoliko razlikuje. Toda v najbolj osnovnem smislu je orodje požarnega zidu, ki spremlja, filtrira in nadzoruje promet, ki vstopa ali izstopa iz vašega omrežja. Njegova naloga je omogočiti pretok neškodljivemu prometu in preprečiti, da bi slab (nezaupanja vreden) promet dostopal ali zapustil vaše notranje omrežje.

Požarni zidovi so na voljo v programski ali strojni obliki. Prav tako jih je mogoče namestiti na vaše računalnike, različne dele vašega omrežja ali v vaše okolje v oblaku.

Omrežja brez zaščite so ranljiva za vsak promet, ki poskuša dostopati do vaših sistemov. Škodljiv ali ne, omrežni promet je treba vedno preveriti.

Požarni zid FortiGate

FortiGate NGFW omogočajo omrežja, ki temeljijo na varnosti in utrjujejo vodilne varnostne zmogljivosti v industriji, kot so sistem za preprečevanje vdorov (IPS), spletno filtriranje, pregled sloja varnih vtičnic (SSL) in avtomatizirana zaščita pred grožnjami.

Fortinetovi NGFW (požarna pregrada nove generacije) ustrezajo zahtevam po zmogljivosti zelo razširljivih hibridnih IT-arhitektur, kar organizacijam omogoča zmanjšanje zapletenosti in obvladovanje varnostnih tveganj. FortiGate NGFW poganja FortiGuard Labs, ki ga poganja umetna inteligenca (AI) in zagotavlja proaktivno zaščito pred grožnjami z visokozmogljivim pregledom tako nešifriranega besedila kot tudi šifriranega prometa (vključno z najnovejšim standardom šifriranja TLS 1.3), da ostanejo pred hitro rastočo grožnjo.

Kot sestavni del varnostne pregrade Fortinet lahko NGFW-ji FortiGate komunicirajo znotraj obsežnega varnostnega portfelja Fortinet in varnostnih rešitev drugih proizvajalcev v okolju več ponudnikov. Da bi povečali hitrost operacij in odzivnost, si delijo obveščevalne podatke o grožnjah ter izboljšajo varnost in avtomatiziran potek dela.

Zakaj požarni zid?

Povezovanje osebnih računalnikov z drugimi IT sistemi ali internetom je ključno za vsako organizacijo. Enostavno sodelovanje z drugimi napravami, združevanje virov in izboljšana ustvarjalnost je možno za ceno popolne zaščite omrežja in naprav. Vdiranje, kraja identitete, zlonamerna programska oprema in spletna goljufija so pogoste grožnje, s katerimi se lahko soočijo uporabniki, ko se izpostavijo s povezovanjem svojih računalnikov v omrežje ali internet.

Ko zlonamerni akter odkrije vaše omrežje in naprave, lahko dostopa do njih in jih izpostavi ponavljajočim se grožnjam. Nenehne internetne povezave povečujejo tveganje za to (saj je do vašega omrežja mogoče dostopati kadar koli).

Proaktivna zaščita je ključnega pomena pri uporabi katere koli vrste omrežja. Uporabniki se lahko zaščitijo pred najhujšimi nevarnostmi tako, da postavijo neviden zid, da filtrirajo te grožnje. Na srečo nevidni zid že obstaja – znan je kot požarni zid.

Številni protivirusni programi so opremljeni s požarnimi zidovi, operacijski sistemi pa imajo običajno vgrajene požarne zidove kot del svojih ukrepov za kibernetsko varnost. Požarni zidovi lahko delujejo na vaših obstoječih usmerjevalnikih ali strežnikih; lahko so tudi povsem ločen računalniški sistem. Kot rezultat, obstaja veliko možnosti, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam in proračunu.

Strojni požarni zid je mogoče strateško umestiti v omrežje za optimizacijo njegove funkcionalnosti. Ta vrsta strojne opreme je pogosto povezana z usmerjevalnikom, da se začne v korenu vhodno/izhodnega toka. To se razlikuje od programskega požarnega zidu, ki ga namestite na obstoječe naprave končne točke, strežnike, usmerjevalnike itd., da uravnavate omrežni promet za to napravo. Verjetno se sprašujete, ali je bolje uporabiti enega nad drugim. Velikokrat je uporaba obeh odlična možnost, ker dejansko delata stvari drugače.

Če se zaščita kibernetske varnosti vaše organizacije zanaša samo na uporabo požarnega zidu brez drugih slojev zaščite, bi bilo tako, kot bi zgradili stene za svoj dom z luknjami za vrata in okna, vendar se ne trudite namestiti vrat, oken ali ključavnic, da bi jih zavarovali. Seveda bi to lahko ustavilo nekatere grožnje, vendar bi se pustili na široko odprtega za veliko drugih, ki bi jih lahko obšli.

Koncept omrežnega varnostnega požarnega zidu je namenjen zožitvi napadalne površine omrežja na eno samo točko stika. Namesto da bi bil vsak gostitelj v omrežju neposredno izpostavljen širšemu internetu, mora ves promet najprej stopiti v stik s požarnim zidom. Ker to deluje tudi v obratni smeri, lahko požarni zid filtrira in blokira nedovoljen promet, vstop ali izhod. Požarni zidovi se uporabljajo tudi za ustvarjanje revizijske sledi poskusov omrežnih povezav za boljšo varnost.

Mrežni požarni zidovi so varnostne naprave, ki se uporabljajo za ustavitev ali ublažitev nepooblaščenega dostopa do zasebnih omrežij, povezanih z internetom, zlasti intranetov. Edini promet, dovoljen v omrežju, je definiran s pravilniki požarnega zidu – blokiran je vsak drug promet, ki poskuša dostopati do omrežja. Mrežni požarni zidovi so na prvi črti omrežja in delujejo kot komunikacijska vez med notranjimi in zunanjimi napravami.

Omrežni požarni zid je mogoče konfigurirati tako, da morajo vsi podatki, ki vstopajo ali izstopajo iz omrežja, preiti skozi to – to doseže tako, da preuči vsako dohodno sporočilo in zavrne tiste, ki ne izpolnjujejo opredeljenih varnostnih meril. Ko je pravilno nastavljen, požarni zid uporabnikom omogoča dostop do vseh virov, ki jih potrebujejo, hkrati pa preprečuje neželene uporabnike, hekerje, viruse, črve ali druge zlonamerne programe, ki poskušajo dostopati do zaščitenega omrežja

Tipi požarnih zidov

Požarni zid je lahko strojna ali programska oprema. Poleg omejevanja dostopa do zaščitenega računalnika in omrežja lahko požarni zid beleži ves promet, ki prihaja v omrežje ali ga zapušča, ter upravlja oddaljeni dostop do zasebnega omrežja prek varnih potrdil za preverjanje pristnosti in prijav.

  • Požarni zid kot strojna oprema: Veljajo za bistveni del vsakega tradicionalnega varnostnega sistema in konfiguracijo omrežja.
  • Požarni zidovi kot del programske opreme: ti so nameščeni v računalniku ali jih dobavlja proizvajalec operacijskega sistema ali omrežne naprave.

Požarni zid velja za tehnologijo zaščite končnih točk. Pri varovanju zasebnih podatkov lahko požarni zid velja za prvo obrambno linijo, vendar ne more biti edina obramba.