Microsoft Exchange je e -poštni strežnik, ki deluje v operacijskih sistemih Windows Server. Exchange deluje s spletnimi poštnimi odjemalci kot je Microsoft Outlook. Microsoft Exchange je e-poštna storitev, ki jo ponuja Microsoft, najpogosteje pa jo uporabljajo podjetja in akademske ustanove. Je odlična rešitev, ki podpira ogromno število uporabnikov in je zasnovana tako, da sinhronizira e-pošto med strežnikom in končnim uporabnikom. Microsoft Exchange ne ponuja samo e-pošte, ampak tudi globalni imenik stikov, koledar, razpored sestankov in upravljanje opravil. Ko uporabljate račun Microsoft Exchange so e-poštna sporočila skupaj s podatki o koledarju in drugimi podrobnostmi Outlooka na splošno sinhronizirana med odjemalcem Outlooka v računalniku ali mobilni napravi in strežnikom Exchange. Podjetje lahko vzdržuje svoj lasten strežnik Exchange lahko pa to stori preko oblaka z računom Microsoft 365.

PREDNOSTI MICROSOFT EXCHANGE

  • Enostavna uporaba.
  • Dostop do e-pošte kjerkoli in kadarkoli.
  • Deluje na Android, Apple in Windows napravah.
  • Delo na daljavo.
  • Enotni kontakti, koledar, opravila in beležke na katerikoli napravi.
  • Enostavna menjava mobilnega GSM aparata in sinhronizacija kontaktov.
  • Spletni dostop do e-pošte kjerkoli in kadarkoli.
  • Osnovna protivirusna zaščita in zaščita pred nezaželeno elektronsko pošto

KAKO DELUJE MICROSOFT EXCHANGE?

Ko uporabljate račun Exchange, se vaša e-poštna sporočila dostavijo in shranijo v nabiralnik na strežniku Exchange. Tam se shranijo tudi vaši stiki in koledar. Ko se strežnik nastavi obstajajo različni načini kako vaš račun Exchange uporablja dostop do e-pošte na strežniku. Spodaj so predstavljene različne možnosti uporabe:

Način dostopa Exchange AcitveSync velja za prenosni računalnik, mobilni aparat ali tablični računalnik. Vsebina do katere dostopate se ne shrani na napravi ampak do nje dostopate direktno s strežnika Exchange Server. Omogoča vam dostop do e-pošte tudi, če niste povezani z internetom.

IMAP- način dostopa do e-pošte kjer koli ste in iz katere koli naprave. Z uporabo protokola IMAP se sporočilo ne naloži in shrani v računalnik, temveč dostopate do njega direktno preko strežnika. Med vašo napravo in strežnikom se sinhronizirajo mape e-pošte v mapi »prejeto« , »izbrisani predmeti«, »poslani predmeti«. IMAP omogoča omejeno shranjevanje koledarja, vendar ne podpira sodelovanja v koledarju z drugimi uporabniki.

E-poštno sporočilo POP se iz strežnika Exchange prenese na vaš računalnik. Ko se pošta prenese na računalnik, se izbriše s strežnika. Za dostop do e-pošte morate uporabiti isti računalnik, ki je bil uporabljen pri prenosu. Če do svojega e-poštnega naslova dostopate z drugega računalnika ali naprave, bo videti da so bila nekatera prenesena sporočila že izbrisana.

Microsoft Exchange se prilagodi vašemu načina dela, saj omogoča povezavo in sodelovanje s pomembnimi dokumenti in izpostavi mapo »prejeto« v fokusu, ki razporedi pomembno elektronsko pošto in se prilagodi na način dela vsakega posameznika. Rezultat je, da lahko zaposleni naredi več v krajšem času.

Spletna pošta Microsoft Exchange omogoča dostop do vsebine e-pošte in telefonskega imenika podjetja kjerkoli in s katerekoli platforme. Omogoča tudi organizacijo dela s pomočjo delegiranja nalog in uporabe centraliziranega seznama nalog. Uporabniku je z mobilno e-pošto omogočena sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, stikov, opravil in beležk mobilnim aparatom, tabličnim računalnikom, prenosnikom.